Het gazpacho-recept van SF-chef Jānis is perfect voor een hittegolf

Een van mijn favoriete onderdelen van de herfst is om op een regenachtige middag op te krullen met een kom gegrilde kaas en tomatensoep. Er gaat niets boven de stoom van een soep, misschien met een klodder crème frache, een kleverige boterham en regendruppels die op het raam vallen.

Maar september in Californië is verre van herfst, en in plaats daarvan is het de pracht van ons hete zomerweer. Hete tomatensoep is meestal het laatste wat ik eet, hoewel ik droom van koele dagen en soep wanneer het kwik driedubbele cijfers bereikt.

Dus toen de beroemde chef-kok John van San Francisco van de prachtige blog Food Wishes vorige maand een verzameling van vijf gekoelde soepen voor de zomer op zijn YouTube-kanaal plaatste, was mijn nieuwsgierigheid gewekt.

Biecht: ik heb nog nooit gazpacho gehad, en het idee van koude soep maakt me een beetje nerveus. Maar ik ben dol op de recepten van chef John (zijn Griekse kip- en aardappelkom is een nietje in mijn huis geworden) en zijn video’s hebben me nooit in de steek gelaten, dus toen ik zag dat de Bay Area dit weekend de grootste hittegolf van het jaar beleefde, Ik was zo opgewonden. , Ik reed langs mijn plaatselijke supermarkt en pakte ingrediënten voor verschillende gekoelde soepen in de video.

En afgelopen donderdag, toen we getroffen werden door de eerste van de super hete dagen, brak ik de blender en cherrytomaatjes uit en testte het recept door Golden State Gazpacho te maken. Het is een prachtige gouden soep met smaken op basis van sungold cherrytomaatjes en gele perziken (ja, perziken!). Naast de nieuwigheid van de “koude soep”, wilde ik zien hoe de soep met perziken zou smaken.

Het recept bevat meer dan een dozijn ingrediënten, wat meestal genoeg is om me in paniek te brengen en te besluiten het niet te proberen, maar na het bekijken van de video van chef John realiseerde ik me dat de eigenlijke stappen eenvoudig zijn: bereiden, mengen, zeven, in de koelkast bewaren. Ik koos ervoor om niet een van de verschillende recepten te proberen die eerst verwarming nodig hadden, omdat ik dacht dat dat het punt van koude soep in een hittegolf zou verslaan. (Hoewel de gekoelde erwtensoep er heerlijk uitziet.)

Het kostte me ongeveer 30 minuten om te maken, hoewel ik me kan voorstellen dat een ervaren kok het sneller zou kunnen doen: ik schilde en sneed de komkommers en perziken, waste en ontstelde de tomaten, sneed de uien, knoflook en paprika’s en mengde ze samen. alles in een kom met kruiden, azijn, olijfolie en water. In tegenstelling tot Chef John heb ik geen grote blender, dus ik mix mijn gazpacho in porties met mijn staafmixer. Ik denk niet dat het voor problemen heeft gezorgd. Mijn partner hielp me toen alle zaden en schillen eruit te persen en we hadden een lichte, mooie soep op kamertemperatuur die we meteen in de koelkast zetten.

(Bijna) alle ingrediënten voor bereide gazpacho. De foto is genomen vlak voordat ik het recept bekeek en me realiseerde dat ik de uien en knoflook was vergeten.

Victoria Sepulveda/SFGATE

Vier uur later was het etenstijd en was ik klaar om te eten! Het beste van alles was dat ik niet boven een heet fornuis hoefde te staan ​​om een ​​diner te koken. Ik sneed nog een paar perziken voor garnering, samen met een paar basilicumblaadjes en strooide ze over de soepkommen samen met een lepel crème frache (chef-kok John suggereert feta, maar ik improviseerde een beetje voor hete tomatensoep). We aten Boudin zoetzure chips aan de kant.

Ik nam mijn plaats in, bracht de lepel naar mijn lippen en was verrukt van de smaak. De topcommentaar op Chef John’s soepverzameling zegt dat mensen in Spanje “het in flessen doen en we drinken het in een glas alsof het een koud drankje is”, en nadat ik de gazpacho van Golden State heb geprobeerd, kom ik in de verleiding om er een thermosfles van te dragen in de omgeving van.

De smaak is licht en scherp, perfect verfrissend op een warme dag, mede dankzij de champagneazijn en natuurlijk de frisheid van de tomaten. Ik kon de perzik ook ruiken en het was een prachtig zoetcomplex tussen de essentie van komijn, knoflook, ui en tomaat. Mijn kritiek is dat als je zoals ik gevoelig bent voor rauwe uien, het misschien een beetje te veel is. Mijn keel deed een beetje pijn na het eten.

Maar als het gaat om koude soepen, ben ik perfect ingenomen. Ze zijn mild en verfrissend, en de zomer is misschien wel mijn nieuwe favoriete soepseizoen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.